4 verschillen tussen introverten en extraverten

Strip: we are the introverts

Omdat veel extraverten niet echt begrijpen waarom introverten zich anders gedragen;
Omdat introverten het even vaak moeilijk hebben om extraverten te begrijpen;
Omdat introverten vaak zichzelf niet eens goed begrijpen;
Omdat ik mezelf er iedere dag weer aan moet herinneren;

Daarom zet ik graag de 4 belangrijkste verschillen tussen introverten en extraverten nog eens op een rijtje.

  1. Energie bij introverten en extraverten

Introverten en extraverten halen hun (mentale) energie uit totaal tegenovergestelde zaken.

Extraverten halen hun energie uit gezelschap. Contacten met andere mensen zorgen voor een energieboost. Ook nieuwe activiteiten en nieuwe prikkels geven een extravert energie.

Introverten halen hun energie uit solotijd. Ze hebben nood aan ruimte om gedachten, gevoelens, informatie en indrukken intern te verwerken. Daar krijgt een introvert energie van.

Al is een kleine nuance wel op zijn plaats. De werkelijkheid is immers nooit zo zwart-wit als een blogpost. Eigenlijk kunnen introverten ook energie halen uit sociale interactie, maar ze hebben gewoon een (veel) kleinere dosis nodig. Omgekeerd hebben extraverten ook af en toe nood aan solotijd. Maar (veel) minder dan introverten.

  1. Prikkels bij introverten en extraverten

Introverten hebben een voorkeur voor weinig prikkeling. Te veel prikkels put hen uit. Feestjes en recepties, volle pleinen en winkels, luide muziek en flitsende beelden… het zijn allemaal zaken waar een introvert snel uitgeput van raakt.

Extraverten hebben een voorkeur voor veel prikkeling. Te weinig prikkels put hen uit. Extraverten zijn gewoonlijk wèl te vinden voor feestjes en recepties, voor plaatsen waar veel volk komt. Bij stilte zal een extravert zich veel sneller ongemakkelijk voelen dan een introvert.

  1. Informatieverwerking bij introverten en extraverten

Introverten verwerken alles liefst al denkend. Daarvoor is tijd alleen nodig. Pas na lang overwegen, zal een introvert een idee of een mening naar buiten brengen. Voor een introvert is dit een afgerond idee waar niet veel aan veranderd hoeft te worden.

Extraverten verwerken alles liefst al pratend. Daarvoor is interactie met andere mensen nodig. Een extravert werpt ideeën en meningen graag in de groep, om ze zo te ordenen en te testen. Voor een extravert zijn dit ‘proefballonnetjes’, om op basis van de reacties zijn ideeën of meningen bij te schaven of helemaal om te gooien.

  1. Neurologische verschillen bij introverten en extraverten

Introverten en extraverten hebben andere bloedroutes in het brein.

Bij introverten lopen meer bloedroutes naar de hersendelen waar innerlijke belevingen plaats vinden (bv. onthouden, problemen oplossen, plannen maken). Bij extraverten stroomt er meer bloed naar de hersendelen waar indrukken van buitenaf worden verwerkt (bv. zicht, gehoor, gevoel en smaak).

Introverten en extraverten zijn gevoelig aan andere neurotransmitters.

Extraverten zijn weinig gevoelig voor dopamine, de neurotransmitter die een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Ze hebben dus veel dopamine nodig om zich goed te voelen. Dat lukt best als ze adrenaline aanmaken door heel actief te zijn, nieuwe situaties op te zoeken en veel in interactie te treden met mensen. Introverten zijn juist heel gevoelig voor dopamine. Ze hebben slechts een kleine, strikt afgemeten hoeveelheid nodig. Te veel dopamine geeft introverten te veel prikkels in de hersenen en zorgt voor een snelle uitputting.

Tot slot:

De wereld is niet opgedeeld in zwart-withokjes. Niemand is 100% introvert of 100% extravert. Je moet het meer zien als een continue schaal tussen twee uitersten. Iederéén heeft wel wat introverte of extraverte trekjes. Maar bij de meeste mensen is er een duidelijke neiging naar de ene of naar de andere kant.

Er zijn ook mensen die ongeveer in het midden van de schaal zitten. Daar bestaat ook een mooie naam voor: ambiverten. Een ambivert heeft gewoon trekjes van zowel introverten als extraverten, en heeft, afhankelijk van de situatie, ongeveer evenveel prikkels en sociale interactie nodig als rust en solotijd.

En dan moet je er ook rekening mee houden dat introversie of extraversie maar één persoonlijkheidskenmerk is. Het bepaalt slechts één stukje van je hele persoonlijkheid. Mensen zijn complexe wezens: we zijn wie we zijn door de samenloop van talloze eigenschappen, die elkaar kunnen versterken of net milderen. Daarom geldt, zoals bij alle persoonlijkheidskenmerken: iedere mens is en blijft uniek. De ene introvert is de andere niet.

Meer weten?

De informatie hierboven heb ik op deze websites bijeengesprokkeld:

  • www.introversie.be: Hilde Mariën en Silvia Derom zijn twee verschillende coaches die samen een website en een korte cursus over introversie hebben uitgewerkt. Op de website vind je basisinfo en een aantal blogposts en filmpjes over introversie.
  • www.desuccesvolleintrovert.nl: Coach Marloes Bouwmeester heeft op haar website nog meer blogartikels en filmpjes over introversie gemaakt. Ze heeft ook een gratis tweewekelijkse nieuwsbrief.
  • www.elinesluyscoaching.nl: Coach Eline Sluys heeft op haar website al veel artikels en achtergrondinformatie geschreven over introversie. Ze heeft ook het boek ‘Succesvol solliciteren voor introverten’ geschreven.

Ook interessant zijn de boeken en websites van Susan Cain, een Amerikaanse auteur die met ‘Quiet’ (in het Nederlands vertaald als ‘Stil’) een soort “bijbel voor introverten” heeft geschreven. Zie www.thepowerofintroverts.com.

5 gedachtes over “4 verschillen tussen introverten en extraverten

    • Blij te horen dat je je erin herkent 🙂 Ik denk dat in de praktijk niemand voor de volle 100% introvert is, net zoals niemand voor de volle 100% extravert is. Maar ik denk dat de meeste mensen wel een beetje tot veel naar de ene óf naar de andere kant neigen.

  1. Pingback: Dit denken introverten ècht over extraverten | Alweer een opgebrand geval

  2. Pingback: Waarom de MBTI-test nonsens is. Helaas. | Alweer een opgebrand geval

  3. Pingback: Waarom ik de Big Five stiekem tóch niet vertrouw | Alweer een opgebrand geval

Plaats een reactie