Waarom de MBTI-test nonsens is. Helaas.

Ik heb onlangs nog eens een persoonlijkheidstest op internet ingevuld. En nu ben ik zo ingenomen met mezelf, dat ik jullie het resultaat niet wil onthouden:

Screenshot INFP-persoonlijkheidstye 'mediator'

Volgens deze test ben ik een ‘mediator’, een idealist die zelfs in de ergste mensen en gebeurtenissen iets goeds probeert te zien. Steeds op zoek naar harmonie en manieren om de wereld een beetje beter te maken. O, en een heel goeie diplomaat in een-op-een-relaties, dat ook.

Geef toe, dat klinkt goed, he? Zou je zelf niet beginnen zweven als je leest dat vooral gemotiveerd wordt door schoonheid, moraliteit en deugd?

Voor de kenners: de test is een van die duizenden testen die gebaseerd zijn op de theorieën van moeder en dochter Briggs en Myers. Ook wel gekend als de Myers-Briggs Type Indicator, of MBTI. En in MBTI-taal blijk ik, althans volgens deze test, een INFP.

 

De zestien MBTI-types

Voor wie de MBTI niet kent, een zeer korte samenvatting van de theorie. Je kunt de persoonlijkheid van mensen grofweg opdelen in vier grote dimensies:

1. Waarop focus je je om energie op te laden?
E of I : Extravert (in interactie met de wereld om je heen) of Introvert (in je innerlijke belevingswereld)

2. Hoe verwerk je liefst informatie?
S of N : Sensing (op basis van waarnemingen) of iNtuition (op basis van abstracte verbanden of ideeën)

3. Hoe neem je liefst beslissingen?
T of F : Thinking (op basis van objectieve feiten en logica) of Feeling (op basis van subjectief aanvoelen en empathie)

4. Hoe gedraag je je liefst om je werk en je leven te plannen?
J of P : Judging (planmatig en snel tot een oordeel komend) of Perceiving (flexibel en verschillende mogelijkheden open latend).

Combineer die 4 dimensies met elk twee polen, en je krijgt in totaal 16 mogelijke persoonlijkheidstypes. Iedereen valt volgens de test in één van die zestien types, die voor het gemak worden aangeduid met de vier letters die hierboven in het vet stonden. Bijvoorbeeld ENTP, of ISFJ.

Of, zoals ik in mijn laatste test dus, een INFP.

 

Ik pas niet in één hokje

Nu neem ik die tests niet echt serieus.

Ik krijg immers zelden precies dezelfde uitslag. Ik ben al Judging geweest, en ik ben al Perceiving genoemd. Ik ben zowel Sensing als iNtuitive gelabeld. En sinds enige tijd noemen de MBTI-testen me zelfs veeleer Feeling dan Thinking – en dat terwijl ik er steeds prat op ging bijzonder laagsensitief te zijn!

Enkel de I van Introvert is een constante bij mij. Geen enkele MBTI-test heeft het ooit aangedurfd mij een extravert te noemen. En terecht!

Soit, het blijft een feit: ik pas hoegenaamd niet in één hokje.

 

Geen wetenschappelijke grond

Dat ikzelf niet in de MBTI-hokjes pas, ach, dat is maar een klein ongemakje. De MBTI-testen hebben een groter probleem: ze zijn niet wetenschappelijk bewezen. Integendeel zelfs: onafhankelijke onderzoeken tonen aan de MBTI de bal misslaat. MBTI is geen geldig instrument om iemands persoonlijkheid te meten.

Ik ga alle argumenten daarvoor hier niet herhalen, anderen hebben dat al veel beter uiteengezet dan ikzelf kan. Toegegeven, vele anti-MBTI-standpunten op het internet verliezen zich in valse en verwerpelijke drogredeneringen, zoals het autoriteitsargument (‘Briggs en Myers hebben geen formele opleiding in psychologie gehad!’) of stropopredeneringen (‘àlle MBTI-adepten gaan ervan uit dat iedereen zwart óf wit is, en dat er geen grijswaarden tussen bestaan!’). Maar er zijn ook kritieken die eerlijk blijven en zich beperken tot terechte inhoudelijke kritiek, en die ook argumenten à décharge durven aanhalen. Zoals dit artikel van Adam Grant in Psychology Today.

De conclusie van Grant is dat we MBTI moeten loslaten. Op zijn best kan ze de start zijn van een tocht naar meer zelfinzicht. En hier en daar heeft de MBTI het wel eens gedeeltelijk bij het rechte eind, meer door toeval dan door een correct uitgangspunt (een beetje zoals acupunctuur, of osteopathie). Maar we kunnen er niks mee in de praktijk.

 

Moderne astrologie

Grant is vriendelijk, hij stelt de MBTI uitdrukkelijk niet gelijk aan sterrenwichelarij: “When it comes to accuracy, if you put a horoscope on one end and a heart monitor on the other, the MBTI falls about halfway in between.”

Andere critici zijn vaak harder. De 16 persoonlijkheidstypes van de MBTI worden dan de moderne vorm van de twaalf dierentekens in de astrologie genoemd. Een paar groepjes persoonlijkheidskenmerken die zonder degelijke grond bijeen gegooid zijn, en waar dan iedere mens in hoort te passen en zichzelf in hoort te herkennen. Complete nonsens, natuurlijk. Goed voor wat licht entertainment, maar niet iets waar je écht wat mee bent in het leven.

Is astrologie een compleet achterhaald bijgeloof, dan is de MBTI zeker niet meer dan een pseudo-wetenschap. Hoe jammer ik het ook vind, ik ben niet écht de zielsverwant van Tolkien, Björk en Johnny Depp.

Screenshot: Mediators you may know: William shakespeare, J.R.R. Tolkien, Björk, Johnny Depp

(Voor de nieuwsgierigen: mijn sterrenbeeld is Boogschutter, en ik herken me amper in de beschrijvingen van typische boogschutter-kenmerken. Mijn ascendant is Weegschaal, en ook daar klopt de helft niet van. Over mijn maanteken, medium coelie en andere huizen begin ik niet eens.)

 

Beter

De believers in MBTI, die er vaak een deel van hun eigenwaarde uit halen, zal ik met deze tekst niet van mening doen veranderen. Toch wil ik in mijn volgende blogpost een poging doen, met een beter alternatief.

 

6 gedachtes over “Waarom de MBTI-test nonsens is. Helaas.

  1. Ik ben benieuwd naar je betere alternatief! Ik denk idd dat het vooral interessant kan zijn voor wat zelfinzicht als je zoekend bent. Ik testte als INFJ trouwens, maar daarbij is alleen de I een flink stuk van de 50/50-schaal verwijderd.

  2. Pingback: Never mind the MBTI, here’s the BIG FIVE! | Alweer een opgebrand geval

  3. Pingback: Waarom ik de Big Five stiekem tóch niet vertrouw | Alweer een opgebrand geval

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s