Gebrandmerkt

Cover van het boek Gebrandmerkt

Dat het wat begint te lukken, dat schrijven. Voor het eerst heeft een jury mijn inzending voor een schrijfwedstrijd goed genoeg bevonden om te publiceren. Samen met 24 andere verhalen in de verhalenbundel Gebrandmerkt | Grenzen, uitgegeven door Godijn Publishing. En omdat mijn verhaal als zesde in de bundel staat, maak ik mezelf graag wijs dat het als zesde beste uit de rangschikking kwam – ook al hebben de organisatoren enkel de top 3 bekend gemaakt.

Trude is een historisch kortverhaal, dat zich afspeelt in de middeleeuwen. Niet makkelijk, historische fictie schrijven. Je wilt natuurlijk een goeie fond leggen: de setting moet kloppen. Je  begint dus met research naar de historische feiten en gewoonten. Voor dit verhaal: de dagelijkse gewoonten bij de grote groep kampvolgers van de kruistochtlegers. En je leert boeiende dingen bij over wapenschilden en kledij, over bevoorrading, hygiëne en, euh, lichamelijk vertier.

Maar dan moet je door die historische kennis heen nog een boeiend verhaal weven, met (fictieve) personages van vlees en bloed. En het moet nog herkenbaar blijven voor lezers van deze tijd ook. Hoeveel uitleg moet je geven om de historische setting aanschouwelijk te maken? Hoeveel uitleg kan je geven voor het verhaal te traag en te saai wordt? Een moeilijke evenwichtsoefening.

Oordeel zelf maar in deze eerste scene:

 

Trude

De ridder hield halt bij een voorraadtent. Het wapenkleed boven zijn halsberg was op verscheidene plaatsen gerafeld en gescheurd, maar de rode kleur straalde nog steeds helder, en de blinkende gouddraad gaf hem een hemelse gloed. Met een sierlijke beweging steeg hij af van zijn donkerbruine hengst en langzaam schoof hij de lange hoekige helm van zijn hoofd. Vurig rode krullen veerden neer op zijn schouders.

Draai je om, zodat ik je aangezicht kan aanschouwen. Achter een karrenwiel stond Trude te hunkeren naar een glimp van de knappe ridder. Tot ze gewekt werd door een schel gebod. “Trude, wat sta je daar te dromen! Kom onmiddellijk hier, of ik verkoop je aan de Saracenen!” Heilewifs stem kon zelfs een rots tot gehoorzaamheid dwingen. Met tegenzin wendde Trude zich af. Ze zag nog net hoe de ridder de tent binnenging. Teleurgesteld trok ze haar kap wat dieper over haar hoofd.

Heilewifs gezicht was paarsrood, zoals altijd wanneer ze bevelen uitdeelde. “Neem die stapel vodden daar en ga ze schrobben in de put. Ik volg straks met de mantels en gambesons, wanneer Ymma terug is van de tent.”

Met een nauwelijks hoorbare zucht tilde Trude de last op en daalde af naar de modderpoel die de put genoemd werd. Ze begon aan de zware, eentonige taak van dompelen, wringen en kloppen. Soms mocht ze beenkousen of zelfs tunieken wassen, maar meestal kreeg ze de braies voor haar rekening – de stinkende, kleverige onderbroeken van de soldaten. Ze haatte die taak. In het vuile water van de put leken de onderbroeken nooit echt schoon te worden. Als ze te lang met haar armen in het water zat, voelde ze al die kleverige drek onder haar huid kruipen en zich over haar hele lichaam verspreiden. Ze huiverde en smeet de eerste onderbroeken op een paar rotsen naast de put. Woest sloeg ze met de wasplank op de grauwe stukken stof, in de ijdele hoop dat de vlekken er snel uit zouden verdwijnen.

Na een half uurtje kwam Heilewif aangelopen met Ymma in haar voetsporen. Ymma’s kapje hing scheef, waardoor haar donkerblonde haren voor haar ogen vielen. Terwijl ze de lokken uit haar gezicht wreef, wierp ze Trude een smalende blik toe. Trude keek gemelijk terug en trok haar eigen kap nog dieper over haar hoofd.

Even later galoppeerde de ridder voorbij. Trude staarde hem na, tot Heilewif haar met hard gekijf tot de orde riep. Ymma grijnsde nog harder.

 

Verder lezen? Je kunt Gebrandmerkt hier bestellen 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s