Afscheid van Brussel: 8 dingen die ik zeker zal missen

Het is zover. Op 1 september begin ik aan een nieuwe job bij Stad Gent. En daarvoor verlaat ik mijn job bij de centrale communicatiedienst van de Vlaamse overheid – in hartje Brussel. Met veel spijt in het hart. Want ik weet zeker dat ik deze acht zaken zal missen:

1. Treinreizen.
Aankondigingsbord voor de trein naar Gent en Brugge

Treinen zijn inspirerende plekken om verhalen te schrijven. Of blogs. Ik schrijf veel liever op de trein dan thuis. Op de trein wachten je geen duizend andere taken die eigenlijk nog moeten gebeuren. Je kunt niet de deur uit vluchten als je even vast zit in je tekst. En er is geen wifi. Ideaal dus om je te concentreren. Ik ben voorstander van het geenwifibeleid van de NMBS!

En nu geef ik dus vrijwillig twee gratis concentratiemomenten per dag op.

 

2. De chaotische schoonheid van Brussel.
Beelden uit Brussel

Want laten we eerlijk zijn: Gent is dan wel een geweldig charmant stadje, maar komt nog niet tot aan de enkels van de enige echte grootstad in ons land. Tot ziens Broekzele, ik zal die wandeltochtjes door jouw straten nooit vergeten.

 

3. Het mooiste uitzicht over Gent.
Zicht over Gent

Toch wel erg dat ik, nu ik voor Stad Gent ga werken, het mooiste uitzicht over diezelfde stad vaarwel moet zeggen. Mijn standplaats was weliswaar Brussel, maar ongeveer één keer per week bleef ik in Gent telewerken, in het Virginie Lovelinggebouw – door Vlaamse ambtenaren heel onpoëtisch het VAC Gent genoemd. De hoogste kantoortoren van Gent. En ik ging er (bijna) elke vrijdag wel even tot de 21e verdieping, om te genieten van het spectaculaire uitzicht. Daar gaan die zielige tien verdiepingskes van mijn nieuwe werkplek niet tegenop kunnen. Zeker weten.

 

4. Werken in alle vrijheid.
Een rijtje prikklokken

Bij de Vlaamse overheid had ik niet te klagen. Telewerken, prikklokvrij werken, zelfsturend werken, ik ben een van de zeldzame gelukkigen die dat allemaal al in de praktijk mochten toepassen. Een mix die mij heel goed ligt, die intussen heel natuurlijk aanvoelt. Dat ga ik nu weer een stukje moeten afleren. ‘Je zal opnieuw moeten prikken, je aan stamtijden houden, je verantwoorden tegenover een hiërarchische baas’, zo waarschuwde een toekomstige stadscollega me. ‘Bereid je maar voor op een schok.’ Eh, oké dan.

 

5. Werken in een koffiebar.
Sfeerbeeld van de koffiebar in het Boudewijngebouw

Nee, echt, bij de Vlaamse overheid had ik niet te klagen. In de inkomhal van ons kantoorgebouw in Brussel hebben de facilitaire collega’s eind vorig jaar een eigen koffiebar geopend. ’s Ochtends een cappuccino halen voor je je laptop opendoet, in de voormiddag een informele meeting houden bij een tas koffie, in de namiddag een tekst afwerken bij een chai latte… Heerlijk!

Voor de critici: het is zeker geen follieke. De koffiebar is er gekomen om een andere vorm van netwerken mogelijk te maken. Informeel, ontspannen en ongedwongen. Een beetje zoals de rokersruimtes vroeger, maar dan toegankelijk voor iedereen en zonder risico op longkanker. Ik ben onvoorwaardelijk fan!

 

6. Schrijven.
Het boek Opgebrand en een pen

Ik weet nog niet tot in detail wat mijn job zal inhouden, maar één ding weet ik zeker: er zal minder schrijfwerk aan te pas komen dan in mijn huidige job. Dat zou vroeger waarschijnlijk een afknapper geweest zijn. Maar intussen heb ik ook een blog om al eens een schrijf-ei te leggen. Of misschien maak ik eindelijk werk van die eerste echte roman. Wie weet 🙂

 

7. De beste personeelsnieuwssite van het land.
Screenshot van de website 13.vlaanderen.be

En ook wel een beetje mijn kindje. Het dutske is nog geen jaar oud, en ik moet het al uit handen geven. Wie mij een beetje kent, weet dat dat tegen mijn aard ingaat. Ach ja, ik zal het maar zien als een generale repetitie tegen dat mijn zoon thuis begint te puberen, zeker?

 

8. Deze collega’s.
Gekke collega's

Nog het meest van al. En dat heeft geen verdere woorden nodig.

 

11 gedachtes over “Afscheid van Brussel: 8 dingen die ik zeker zal missen

  1. Dat van die treinen.. Ook al staat een job zonder (veel) pendelen redelijk hoog in het lijstje waar m’n nieuwe job aan moet voldoen, ik begrijp het wel.. ik ben beginnen bloggen op de trein en het was een pak moeilijker om me er achteraf weer aan te zetten, ook al had ik plots zeeën van tijd.
    Veel succes in elk geval.

  2. Mooi, en zo’n waarheid als een koe.. Ik heb in juni dezelfde stap gezet van Brussel naar Gent, en ik kan je alleen maar zeggen: ” Je hebt de juiste keuze gemaakt!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s