Bedankt

Overdonderd. Nee, overweldigd. Ik had nooit zo veel reacties op mijn verhaal verwacht. Ik hoopte natuurlijk stiekem op een paar schouderklopjes, een paar likes op facebook, een paar retweets op twitter. Maar het waren er meer. Veel meer.

Ik was eerlijk gezegd een beetje bang voor reacties. Zouden ze het niet overdreven emotioneel vinden? Langdradig? Saai? Zouden ze me wel serieus nemen? Of zouden ze me een watje vinden, dat het normale leven niet aankan?
(Typisch voor introverten, zeker. Niet zomaar in het diepe durven springen. Eerst alle mogelijke scenario’s afwegen. Ook de negatieve. Zeker de negatieve.)

Niks van dat alles. Niet één negatieve opmerking. (Oke, een paar opmerkingen over taalfoutjes, maar die tellen niet echt mee.) Ik kreeg alleen maar warme woorden van jullie.
Mooi. Moedig. Dapper. Aangrijpend.
Herkenbaar.
Ik sta er nog steeds versteld van. Hoeveel mensen mijn verhaal ‘herkenbaar’ noemen. Vaak mensen die ik helemaal niet ken, maar die me wel via mail in vertrouwen nemen. Soms met een heel verhaal. Een eigen verhaal. Nog aangrijpender dan het mijne.

Of met een eenvoudig bedankt. Tientallen eenvoudige bedankten. Meestal zonder verdere uitleg. Soms met.
‘Ik voelde me al lang slecht op mijn werk, en nu besef ik dat dat komt omdat ik ook introvert ben. Veel meer dan ik tot nu toe had aangenomen.’
‘Ik heb jouw verhaal gedeeld met mijn collega’s. Omdat het zo goed uitlegt waar ikzelf al jaren met worstel. Het is misschien niet letterlijk ‘mijn’ verhaal, maar het voelt wel aan als mijn verhaal in een ander jasje.’
Of, de allermooiste: ‘Ik denk dat dit wel eens het belangrijkste zou kunnen zijn dat ik dit jaar gelezen heb. En dat dit er misschien voor zal zorgen dat het bij mij niét binnen heel korte tijd op hetzelfde uitdraait. Dank je.’

Op mijn beurt, bedankt dat jullie dit met mij delen. Ik heb lang getwijfeld of ik mijn verhaal wel zou delen met de rest van de wereld. Er rust nog altijd een beetje een taboe op psychische problemen. Maar jullie reacties bevestigen me dat ik de juiste beslissing heb genomen. Dat het taboe doorbreken, anderen kan helpen. Dat maakt het alles waard.

Bedankt.

Een gedachte over “Bedankt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s